rombongan cik alya

Selasa, 19 Julai 2011

Selamat hari lahir bro!

Tanggal 19 julai 1992 seorang putera baru saja dilahirkan. Putera tersebut diberi nama NOor Aliff bin Noor Habib. Time tu orang yang paling seronok skali aku la. Umur aku time tu baru sahaja nak mencecah 3 tahun. Seronok bukan kepalang bila nak dapat adik. Seingat aku, masa tu aku suka tgk cerita-cerita P.Ramlee kot, sbb aku ada ckp kat ibu ‘Yeyey.. Alya dapat adik P.Ramlee’(maksudnya lebih kurang nak adik lelaki la).. Huhu..

Sayang gila aku kat adik aku masa tu. Kami dah macam kembar berlainan jantina la plak. Baju dan seluar pun kadang-kadang ibu ngan ayah beli yang sama coraknya, Cuma kaler yang berlainan. Gigi kitorang pun sama! Ahaks.. stai buruk kat depan. Sebaris plak tu. Tp atas ja, bawah xpun! Hehe. Aku sayang gila kat hero aku tu sampai dia dah besaq gedabak dah la ni.
Kepada abang(Noor Aliff), sempena Hari Lahir abang yang ke-19 ni kakak nak wish semoga abang panjang umur dan dimurahkan rezeki. Semoga segala impian abang tercapai, jangan lupa untuk fikirkan tentang ibu dan ayah. Abang tu anak lelaki yang sulung, hargailah mereka sementara mereka masih ada kat depan mata kita. Jangan terlalu fikirkan tentang keseronokkan dunia untuk abang sorang ja. InsyaALLAH kakak akan selalu doakan abang.

p/s : Jangan lupa belanja family nanti if dah dapat gaji.Hehe.


Ahad, 17 Julai 2011

G-syiok utk my sis

Jom kuar pi beli G-SYOK! Haha. Lawak, kakak nak sebut pun xreti. Buat malu orang kampung ja. Cis! Ingat lagi dak Aina, bila kak sebut kat abang tu, dia buat muka pelik! Happy belated birthday 11 Jun 2011 to my sis Nor Aina Syaza. Kemarin baru dapat hadiah! Tapi hadiah kena beli sendiri. Ahaks! Rileks la, kak xkeja lagi. Nanti bila kak dah keja? Ampa 'PAU' la sakan-sakan noh!

G-shock ciplak milik anda!
Umur Aina dah mencecah 16 tahun dah ni, harap-harap baran yang xbertempat tu bolehla hilang. Kakak doakan semoga Aina dapat menjadi anak yang SOLEHAH kepada Ibu & Ayah. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Amin~

p/s : Aina, If full A exam hujung taun ni. MP3 dalam tangan. Mau?

Sabtu, 16 Julai 2011

Hari Ni Hari Jadi Ayah Saya!

Selamat Hari Lahir buat Ayah tercinta, Noor Habib bin Md Saman. Kakak wakil dari semua Isteri (eh, silap! Ayah cuma ada satu isteri ja) dan anak-anak (Alia, Aliff, Aina, Aini & Aidid) ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada Ayah. Semoga Ayah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.

Hari ni 16 Julai 2011 genaplah umur Ayah 49 tahun. Kami berharap semoga Ayah dapat menjadi suami serta Ayah yang SOLEH kepada Seorang isteri & 5 orang anak yang comel-comel macam kakak! Hehe. Kami jugak berharap Ayah dapat mengurangkan aktiviti merokok di usia ini, kerana rokok membahayakan kesihatan.

Ayah dgn rokoknya WITH me.
Terima kasih yang tak terhingga jugak kepada Ayah kerana sehingga usia kakak sebegini pun Ayah masih sanggup menyara kakak. Hehe. Ayah ngan Ibu kena tunggu la. Nanti bila kakak dah keja. Ayah ngan Ibu cuma dok goyang kaki ja kat rumah. Kakak tanggung bulan-bulan. InsyaALLAH. Tapi? Rokok Ayah kena beli guna duet Ayah sendiri la. Sebab rokok Ayah harganya mahal. Hehe.

p/s : Hari Lahir Ayah kebetulan sama dgn Nifsu Syaaban. Best!

Rabu, 22 Jun 2011

Apabila boring + mengantuk + sibuk. Macam ni lah jadinya(~~)

Lokasi : bilik tidur
Jam : 4 a.m

Huarrrrrghhhhhh(gaya anak dara menguap, paling sopan di abad ini). Aku mengantuk gila time ni. Tapi xleh nak tidoq sebab banyak keja nak siapkan. Seb bek xtersengguk-sengguk macam kat dalam kelas! Sebenarnya aku diberi satu tugasan oleh MakNgah aku. Beliau tengok aku keja dok nganga ja kat umah, makin lama makin besaq badan aku ni. So, beliau dengan sukacitanya memberi aku satu tugasan. Haha. Amik kena kat batang idung aku!

Tapi xpa. Walaupun aku xbrapa nak reti buat tugasan ni. Aku try & error jugak la! Masa MakNgah aku bg task ni, aku dok c0ver ja muka ni xbg nampak ketaq sangat. Padahal dalam hati tsunami dah mai. Ketaq tangan beb nak type pun. Tergodek-godek macam itik pulang malam! Aku terpaksa abaikan bantai dan katil kesayangan aku malam ni utk siapkan task ni. Masa tgh buat task ni, disebabkan aku boring yang amat terlampau dah, aku ada create satu 'game' utk diri aku sendiri. Jom rehat bersama gambaq kat bawah ni.

Saksi-saksi pada malam kejadian!
Penerangan pada setiap nombor yang ada dalam gambarajah :
1. Task yang diberi oleh MakNgah aku. Soalan Matematik form3
2. Netbook yang banyak tolong aku siapkan keja pada malam kejadian(Ala bucuk bucuk)
3. Tempat 'tikuih' aku bertenggek.(mouse pad = buku latihan masa aku sekolah Tun Sharifah Rodziah dulu)
4. Tin cokelat Almond Nuts.(diberi oleh kakak tersayang) jgn mintak! Sebab tinggal tin saja. Haha
5. Mangkuk! Tapi xdak makanan p0wn weh. Ada bunga melur, petang kemarin pi kutip kat umah TokLang
6. Kole. Aku mancuh kopi 3peket sebab xmau bg ngantuk! Haha. Jen0h sembelit aku bes0k!
7. Hanset c0kia aku dua ketoi!
8. Tapewere cokelat yang jugak dah xdak isi. Syg nak buang!
9. Buku kakak aku bg pinjam. Dia dengki sbb aku cuti 2 bulan sebab tu dia bg buku suruh aku khatam 40x

p/s : Mentelku sudah kepenatan.

Selasa, 21 Jun 2011

Syarat nak p0tong rambut

Petang td aku kena bawak Aidid pi potong rambut. Rambut dah panjang dah, sbb tu cikgu pun dah suruh potong. Tapi, setiap kali nak potong rambut, ada syarat yang telah adik aku tetapkan. Jom kita tengok syarat-syarat kalau nak suruh Aidid ni pi potong rambut dia.

Satu - Kalo nak suruh Aidid pi potong rambut, orang yang potong rambut Aidid tu mestilah KAKAK YANG CANTIK. Aidid xmau perempuan yang tua-tua.
Dua - Kalo nak suruh Aidid pi potong rambut kat kedai tu mesti la TV. Sbb nanti buleh tengok tv kalau Aidid boring.
Tiga - Kalo nak suruh Aidid pi potong rambut, kat kedai tu mestilah kena ada EKON(air-conditioner). Kalo xdak? Nanti kepala Aidid peluh gatai.
Empat - Kalo nak suruh Aidid pi potong rambut kat kedai tu kena ada CERMIN. Sebab Aidid nak tengok depa potong rambut Aidid el0k ka dak.


p/s : Adik aku ni mungkin 'Shin Chan' yang versi Malaysia kot?

Isnin, 20 Jun 2011

Ayah, kakak sayang ayah!

Maaf! dah lama aku xupdate entry. Malas rasanya. Tapi sempena Hari Bapa kelmarin, aku rasa nk update jgk hari ni. Rasanya belum terlambat lagi kot. Eh, sebenarnya Hari Bapa ni brapa haribulan? Aku pun xtau. Dah seminggu dalam televisyen ni asyik dok ulang-ulang dok cakap pasai hari bapa ni.


Gambar diatas adalah ayah aku. Amacam ada brani x? Siap pegang M16. Tp tembak belum tentu kena. Ops kantoi sudah. Ayah aku ni tengok muka dia mmg la mcm gangster, tp dalam hati ada kolam beb. Ayah aku ni, kalo kena gayanya memang boleh kamceng la dengan beliau. Cuma orang tu kena pandai la nak takle ayah aku ni.

Ayah, dikesempatan yang ada, sempena Hari Bapa ni, kakak nak bagitau kat ayah sesuatu yang kakak xpernah nk bgtau selama ni. KAKAK SAYANG AYAH SANGAT-SANGAT. Kakak xpernah bagitau secara lisan pun kat ayah. Kakak sedar memang salah cara kakak tu sebab xpernah nak luahkan yang kakak sayangkan ayah. Tapi percayalah, kakak memang sayang ayah. (nak duet blanja lebih bulan ni buleh x? haha lawak ja)

p/s : Setiap kali salam, kakak cium pipi ayah. Tapi satu lagi kakak xpernah buat kat ayah. Hmmm.. Sebenarnya kakak teringin sangat nak peluk ayah (^ ^)

Rabu, 25 Mei 2011

Aidid and the typewriter

Typewriter. Apa tu? Zaman sekarang ada lagi ka orang guna typewriter ni? Itu aku xtau. Tapi yang pastinya zaman masa ibu aku study dulu, beliau memang guna 'benda alah' ni. Bila type ja, dengar sampai jiran sebelah. ketap ketup ketap ketup! lebih kurang camtu la bunyi dia.


Zaman aku study la ni, aku suka gak bangun buat assignment tengah-tengah malam buta, itu tidak menjadi hal sebab buat assignment guna laptop. Tapi kalau buat assignment guna typewriter ni? Mau maki rapat jiran kat sebelah bilik! Bising gila weh bunyi typewriter neh!

And now, ibu aku dah mewariskan benda alah ni kat adik aku yang kecik skali tu. Kusyuk gila adik aku ni guna typewriter tu. Seb bek la typewriter tu xdak bluetooth, xleh nak search internet! Kalo x? lagi pening kepala aku.

p/s : Ada lagi x novelis buat novel guna typewriter zaman la ni?

Isnin, 23 Mei 2011

Silap nombor?

Satu malam, waktu tu dalam jam 11.15 malam, sedang asyik aku dok dodoikan adik aku yang umur 6 tahun tu. Tetiba ja ada satu panggilan yang aku x kenai langsung nombor tu. Aku pun angkat la, kot-kot la ada kecemasan ataupun kengkawan aku baru tukaq nombor ka.

Aku : Hello.
Si pemanggil : Hello. Alya ada?
Aku : Ya, saya Alya. Sapa tu?
Si pemanggil : Owh. Alya ka tu? Ok. Nak kawan buleh? 
Aku : Eh eh. Sapa ni? Maaflah. Saya dah kawen. (kerana aku malas nak melayan, sbb nak bg adik aku tidoq)
Si pemanggil : Aik? Dah kawen? Anak berapa dah?
Aku : Ya dah kawen. Anak sorang. Baby boy. Ni pun tgh bagi anak tidoq ni.
Si pemanggil : Owh. Ok. Tapi saya nk kawan jgk buleh?
Aku : (Ish, aku lempang jgk budak neh, dgn bini org pun nak ka?)

Aku terus letak telep0n!

p/s : Mula-mula aku kutuk rapat! Ada jgk laki mcm ni. Bini orang pun nak kacau. Tapi last-last aku tau jgk sapa yang kol aku tu. Sbb lepas tu dia tep0n aku lg skali & aku dah cam suara tu. Jaga kau!

Jumaat, 20 Mei 2011

sayaBENCIawakbuatsayajatuhcinta!!

Aku taknak komen apa-apa tentang video neh. Sbb memang terbaek arh!! Cayalah CST PRODUCTION.

Aku suka dialog neh :

"Saya datang sini, saya nak bgtau awak.
Saya benci awak. Saya benci awak. Saya benci awak, awak buat saya rindu.
Saya benci awak. Saya benci awak, memahami hati saya.
Saya benci awak. Saya benci awak, Awak buat saya jatuh cinta.
Saya benci awak!"

video

Mesti korang dah tengok kan video neh? Apa komen korang? Korang komen jela dalam hati. Huhu. Yang pastinya, bagi aku. CST Production memang terbaek!(nak ulang 100x, tapi malas nk copipes). 

p/s : lepas ni aku pun nak cakap "saya benci awak". Takmau ckp "saya sayang awak" dah!

Khamis, 19 Mei 2011

Apabila budak 6 Tahun mula berbicara tentang cinta.

Suatu malam, sedang aku sedang menggodek-godek fesbuk 'Incik Ultraman'. Tetiba adik aku datang tanpa diduga. Aku pun apa lagi? Buat slumber yaya jela. Nak cover pun xleh dah. Huhu. Payah nak tipu budak-budak kecik ni. Kebetulan time tu terpampang gambar incik ultraman kat tepi screen notebook aku ni. Kemudian, adik aku terus bertanya soalan cepu emas.







Aidid : Ni ka awek kakak?
Aku : Ya Aidid, kenapa?
Aidid : Hmm. Xcantik langsung! Bionik lagi cantik!
Aku : ...... :-( (mati akai)







p/s  : Rileks Alya rileks, cool beb!

Rabu, 18 Mei 2011

Posmen Junior.

Dua jam sebelum aku mengUPDATE entry ni. Tengah sakit pinggang aku melipat kain yang beraga-raga. Tetiba ja adik(AIDID) aku datang kepadaku. Dialognya lebih kurang begini. (Sila hayati dengan penuh perasaan) :-)

Aidid : Kakak, nombor telep0n kakak berapa?
Aku : Kenapa? Aidid nak buat apa?
Aidid : Abang Chaq(tukang kantin sekolah ibu aku) mintak. Kakak tulis la bagi kat Aidid. Esok Aidid nak bagi kat Abang Chaq.
Aku : Aidid pi amik kertas dgn pen. Kakak habaq, Aidid tulis sendiri.
Aidid : Ok. (dengan segera beliau berlari-lari anak pi amik kertas dgn pen dan terus kembali ke bilik aku)
Aku : Wah! Besaq nya kertas? (terkejut sbb beliau amik kertas A4)
Aidid : Xpa. Aidid nak buat surat.. Hehe.
Aku : Ok. Aidid salin. Kakak cakap. kosong satu tiga. (Then Bla Bla Bla)
Aidid : Ok. Siap. Esok Aidid bg kat Abang Ngah!
Aku : Eh. Td cakap Abang Chaq. Mana satu ni?
Aidid : Hehe. Abang Chaq la. Silap-silap. :-)


p/s : Budak-budak kecik pun dah pandai jadi p0smen kan. Agaknya nanti besaq kerjaya adik aku ni p0smen kah? :-P

Kisah Alya & Penukul.

Apa maksud yang tersirat & tersurat yang aku nak cuba sampaikan kat korang neh? Ok. Sebelum tu, meh aku nak bagi maksud pada tajuk yang kat atas tu. Alya? Aku la tu. Sapa lagi kan. Penukul? Yang ni bahasa baku. Aku dok biasa sebut 'MARTON' ja. Dulu masa Tahun 6, dalam bengkel KH, aku TERsebut 'MARTON', nyaris-nyaris nk kena luku ngan cekgu KH aku time tu. Seb bek aku ni seorang yang pandai cover!

Ok. berbalik pada tajuk diatas. Alkisahnya bilik aku dah lama xdak kunci, lama gak la, dekat 6 7 bulan gak kot? Sbbnya dulu pernah terkunci, tp kunci ntah hilang pi mana. So? kena korek la pintu tu. Gedegang sampai la ni x berkunci. Susah payah aku harungi hidup dengan bilik xleh nak kunci, ekstrem gila bila bilik xdak kunci ni. Aku nak tukaq baju pun payah! Haha. Sekarang ni memandangkan aku cuti 2 bulan? Aku pun merancang strategi la. "Nak pasang kunci kat bilik". Haha. Selama ni aku ingatkan aku ni seorang yang pandai bertukang! Ohh. Rupanya sangkaan ku meleset sama sekali. Xcaya try korang tgk apa yang aku dah buat ni?

cuba usha pada anak panah!
Failed!!! Semua paku itu bengkok okey! Cis. Aku baru pasang impian nak buat rumah sendiri nanti. Alamatnya, pakai xjadi dah la.

p/s : Xsemua orang perempuan xpandai bertukang.

Selasa, 17 Mei 2011

Lepas Hari Guru? Hari Wesak plak.

copy kat google
Selamat Hari Wesak kepada semua yang menyambut perayaan ni. Perayaan ni hanya disambut oleh penganut agama Buddha sahaja. Orang yang beragama Islam walaupun dapat cuti untuk Hari Wesak ni? xpayah la nak sambut. Juz duduk & rest ja kat umah. Ok :-)

Isnin, 16 Mei 2011

Entry Hari Guru yang ditype secara kelam kabut!

Selamat Hari Guru aku ucapkan expecially kepada :-

1. IBU sendiri iaitu Puan Norhaiyati bt Mohamad. 

Dialah Ibuku, dialah Guruku!
2. AYAHku iaitu Noor Habib bin Saman. Sebenarnya ayah aku bukanlah seorang guru, tetapi beliau juga telah mendidik aku dalam byk perkara semasa membesarkan aku. 

3. Guru-guru Tadika Pasti, pada waktu itu aku lah anak yang paling ALIM dalam dunia woo. Haha. Anak Solehah tetapi namaku bukan 'Solehah' tau, namaku Analia.

4. Guru-guru Sekolah Kebangsaan Pokok Sena (tempat ibuku mencurahkan baktinya) dari aku Tahun 1, 2 & 3.

5. Guru-guru Sekolah Kebangsaan Kubur Panjang. Aku bertukar ketika berada di pertengahan tahun 3 sehingga Tahun 6. Yang aku still igt adalah Cikgu Halim, slalu aku kena cubit sbb malas baca buku. Cikgu Azian, aku paling sayang. Sampai sekarang aku xleh nak lupa dia. & teacher Hasinah adalah teacher BI merangkap jurulatih bola jaring aku time darjah 6 dulu.

6. Guru-guru Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Sharifah Rodziah. Aku sempat belajar di Sekolah ini hanya untuk  dua tahun sahaja iaitu pada Tingkatan 1 & 2. Tak lupa juga kepada guru Softball, walaupun sampai sekarang ni aku brapa nk expert lg main Softball. Tetapi ilmu yang dicurahkan tetap aku gunakan sampai sekarang, ketika hendak menangkap LALAT! Guru KRS(Kadet Remaja Sekolah) iaitu Cikgu Azman bin Basirun xsilap aku. Aku xpasti nama betul ka tidak. Dulu aku panggil 'cikgu Azman' ja. Kerana beliau aku sampai sekarang jalan pun macam kawad ja! Hehe. Guru bola jaring juga x dilupakan. Kerana beliau aku berjaya sampai ke 'Gerkorama Peringkat Kebangsaan' masa aku form 2. Dan juga guru bola baling. Kerana beliau aku pandai 'terbang' masa nak shot bola. Hehe.

7. Guru-guru Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Syed Omar. Aku di Syed Omar selama 3 tahun iaitu ketika Tingkatan 3, 4, & 5. Disinilah aku mula mengenali dunia sebenar(mungkin masa kat sini aku baru baligh kot) Haha. Xla. Masa kat sini terus terang aku cakap. Aku sayang ramai cikgu. So, xpayah la aku nak mention nama-nama kat sini. Satgi yang mana-mana tertinggal, xpatut plak rasanya. Xlupa jugak kepada cikgu Kadet Bomba! Yes. Itu yang best. Kerana bimbingan Cikgu Zakri, aku sampai sekarang still dgn BOMBA lagi. Haha.

8. Cikgu Lesen iaitu 'cikgu Shukri' xdilupakan jugak. Abes ja SPM, ayah aku suruh ambik lesen B2 dengan D. Nasib baik ayah aku xsuruh amik lesen A. Hehe.

9. Lecture-lecture Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin. Inilah IPT pertama yang berjaya aku jejakkan kaki sekali ngan badan apa semua. Aku suka semua lecture kat sini. Sporting abes! xdilupakan jugak kepada cikgu JPA3. Kerana diorang aku dapat elaun. Hehe.

10. & last sekali, kepada lecture-lecture aku yang mendidik aku kat Kolej Universiti Insaniah. Walaupun aku ni student yang agak lembab nak faham apa yang cuba mereka sampaikan. Hehe. Tetapi mereka tetap bersabar melayani kerenah aku. xlupa jugak kepada lecture Kokurikulum Briged Bomba jugak iaitu Encik Yusop. Thanks sbb bagi 'A' tektiap kali exam! Hehe.

Haishh. Kalo nak disenaraikan? banyak guru-guru yang pernah mengajar aku dalam sedar @ tidak. La ni nak lebih senang macam ni la. SILA ABAIKAN APA YANG AKU TYPE KAT DARI 1 - 10. Apa-apapun. Selamat Hari Guru untuk semua Tenaga Pendidik di 1 Malaysia! 

p/s : Tema Hari Guru 2011(Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara)



Ahad, 15 Mei 2011

Puntianak busuk xmandi malam.

Vavava. Habislah Maya Karin lepas ni. Xleh dah nak cari makan dengan gaya hantu mata merah, contohnya lakonan beliau dalam filem Puntianak Harum Sundal Malam. Kelmarin aku dah jumpa JUNIOR untuk Puntianak tu. Lepas ni kalo pengarah filem tu hidupkan satu lagi watak untuk cucu dan cicit Puntianak tu? hah! Aku dah jumpa.


Puntianak ni dijumpai berada di Kubur Panjang. Senang habaq siap-siap alamat, kot-kot Pengarah filem nak amik berlakon. dapat jugak aku jadik PA pada Puntianak neh! Income pun masyuk cuti-cuti sem ni. Nak keja? Malas! Apa nak jadi la Analia oi. Kalo suruh bela badan? Rajin. Xyah nak suruh. Laju ja angguk!

p/s : Jika cinta itu dikatakan dari mata turun kehati. Macamna plak dengan orang yang x boleh melihat?

Sabtu, 14 Mei 2011

Terima kasih kerana beri aku cuti selama dua hari!

Hah. Sementara bleh update, gunakan peluang yang ada. Jangan lepaskan!!! Sekarang ni aku cuti sem. Niat di hati nak update entry tektiap hari la. Untuk menghilangkan boring yang dah sampai tahap GABAN ni. Tapi, lain plak jadinya. Dah dua hari aku xleh nak sign in blog ni. Argh! Dah macam 'main saham' la plak? Bila dah start melabur ja, tengok-tengok syarikat tu tutup! Fuhh. Nasib baik aku dok berblogging ni FREE OF CHARGE.

Click ja 'sign in'. Dia kuar camni la.
See? Macam ni la yang aku dapat dalam masa dua hari aku dok nak update entry baru. First, aku ingat tenet umah aku yang slow. Xpala. Tapi? Bila dah sampai sekerat hari pun xleh nk sign in. Pelik la plak! So, aku pun try la usha blog geng-geng 0TAI. Hah! x BERupdate jugak rupanya! Confirm bkn tenet umah aku yang problem! YES YES YES.

Rabu, 11 Mei 2011

Selamat Hari Lahir, Noor Aidid Izmer.

Hari ni adalah hari Rabu. Eh, ada apa dengan hari rabu? Hari rabu bersamaan dengan 11 MEI 2011 genaplah umur adik aku ni 6 tahun. Nama diberi adalah Noor Aidid Izmer bin Noor Habib. Beliau ni adalah anak Norhaiyati & Noor Habib yang last sekali iaitu nombor 5. InsyaALLAH xtambah dah lepas ni. Aidid ni agak nakal & cerdik bagi aku. Nakal tu biasalah kan? Budak kecik lagi. Tapi cerdik ni.. Haha.. Aku pun xtau kenapa aku kata macam tu. Yang pasti nya beliau memang cerdik. Sapa xmau puji adik sendiri kan?

Bila diingat balik 6 tahun yang lalu, sewaktu adik aku baru dilahirkan, ibu aku teringin untuk menamakannya NOOR ANIQ. Sebabnya adalah ibu aku nak kitorang panggil adik aku ni dengan panggilan 'NIK'. Haha. Agak cerdik juga, biasalah kitorang ni bukannya keturunan NIK. Kebetulan pula pada waktu itu heboh tentang perkahwinan AIDID MARCELO di corong-corong radio dan televisyen. Ibu aku mula berfikir sejenak. Kemudian, dengan x sengajanya, ibu aku telah menamakan adik aku ni NOOR AIDID IZMER.


Selamat Hari Lahir kakak ucapkan kepada aidid, semoga dapat menjadi anak yang soleh kepada ibu & ayah. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Semoga Aidid berjaya di dunia dan akhirat. Amin. Bila nak sunat ni? Umur dah 6 tahun kan. Cepat sunat? Cepatlah dapat kereta control yang kakak janji nk bagi kat Aidid tu. Untuk hadiah birthday? No no no.. Bukan kereta control ok!

p/s : type banyak-banyak pun bukan aidid tau baca pun kan!

Selasa, 10 Mei 2011

Soalan yang tiada jawapan (^^)

Ada ka soalan yang xdak jawapan? Xsilap aku, semua soalan harus dan mesti ada jawapan kan? Contohnya macam soalan exam. Siap ada skema jawapan lagi. Ok, hari ni aku nak bagi satu contoh soalan yang xdak jawapan. Dah puas aku cari jawapan, tetapi tetap xdapat. Jom pakat mai tengok soalan cepu emas neh!

MAAF!! nama dan alamat pengirim terpaksa dirahsiakan.
Amacam? Kalo korang berada dalam situasi sebegini, agak-agak korang ada jawapan dak pada soalan yang macam ni? Aku dah kusut kepala pikiaq jawapan pada soalan ni tau. Kalo soalan ni masuk final exam? Mau kena repeat paper ni tektiap sem!

p/s : Kalo dah perasaan tu ikhlas, rasanya x perlu ada SEBAB mengapa kita syg @ rindu pada seseorang tu.

Isnin, 9 Mei 2011

Kaki aku dah gatal nak climbing.. not clubbing ok!!

Kenapa aku suka buat benda2 lasak? Aku pun xtaw.. maybe dulu time ibu aku pregnant kat aku, dia mau anak lelaki kot.. tengok tengok AKU yang keluar... haha!! ntahla.. yg aku pasti.. aku mmg suka wat benda2 lasak.. sukacita aku nak maklumkan yang buat masa ni aku teringin sangat nak climbing.. ada sesapa bleh bawak aku x? aku x nak la panjat pokok rambutan.. kalo pokok rambutan tu, kat blakang umah tok aku pun belungguk.. aku nak buat satu benda yg ekstrem.. contohnya macam ni ha :-)


ada sesapa tau x kat mana aku leh register nama untuk join aktiviti-aktiviti lasak ni? aku nak sangat.. sementara aku still younger lg neh!! haha.. 

p/s : gila gila remaja.. Vr0oommm vrooommmm~~

Ahad, 8 Mei 2011

Telur adikku separuh masak!

Cerita ni agak lucah. Tapi don't worry la, aku just pandai wat koleksi cerita untuk 6sx! not 18sx. Nak dijadikan cerita, cuaca hari ni panas terik sekali. Lebih kurang jam 2 petang ibu dan adik aku telah selamat sampai ke rumah. Selepas menukar baju, adik aku terus bergegas ke tandas untuk melepaskan hajatnya. Sambil berlari-lari keluar dari tandas, tiba-tiba aku dikejutkan dengan ayat pertama yang terpacul dari mulut adikku. Korang nak tahu apa ayat tu?

aidid : "kenapa ayaq tu?" (sambil mulutnya menghembus-hembus angin ke dalam seluar)


Korang nak tahu kenapa? Haha. Sebabnya adalah masa adik aku nak basuh ayaq kencing dia, adik aku x rasa dulu ayaq tu panas ke x? Pakai main basuh ja. Ayaq kat umah kitorang time tengah hari memang panas gila! Macam baru lepas masak! Haha.. Dah masak kot telur adik aku? Hampeh!!!

Untuk dikongsi bersama sempena Hari Ibu.

Orang kata aku lahir dari perut mak…. (bukan orang kata…memang betul) Bila dahaga, yang susukan aku….mak 
Bila lapar, yang suapkan aku….mak 
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku….mak 
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut….mak 
Bila bangun tidur, aku cari….mak 
Bila nangis, orang pertama yang datang….mak 
Bila nak bermanja, aku dekati….mak 
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah….mak 
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya….mak 
Bila nakal, yang memarahi aku….mak 
Bila merajuk, yang memujukku cuma….mak 
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah….mak 
Bila takut, yang tenangkan aku….mak 
Bila nak peluk, yang aku suka peluk….mak 
Aku selalu teringatkan….mak 
Bila sedih, aku mesti telefon….mak 
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu….mak
Bila bengang, aku suka luah pada….mak
Bila takut, aku selalu panggil….”mmaaakkkk!” 
Bila sakit, orang paling risau adalah….mak 
Bila nak exam, orang paling sibuk juga….mak 
Bila buat hal, yang marah aku dulu….mak 
Bila ada masalah, yang paling risau….mak 
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni….mak 
Yang selalu masak makanan kegemaranku….mak 
Kalau balik ke kampung, Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk…..mak 
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku….mak 
Yang selalu berleter kat aku….mak 
Yang selalu puji aku….mak 
Yang selalu nasihat aku….mak
 Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk…..mak 


Aku ada pasangan hidup sendiri…. Bila seronok, aku cari….pasanganku Bila sedih, aku cari….mak 
Bila berjaya, aku ceritakan pada….pasanganku Bila gagal, aku ceritakan pada….mak 
Bila bahagia, aku peluk erat….pasanganku Bila berduka, aku peluk erat….mak 
Bila nak bercuti, aku bawa….pasanganku Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah….mak 
Bila sambut valentine….aku bagi hadiah pada pasanganku Bila sambut hari ibu….aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu” 
Selalu….aku ingat pasanganku Selalu….mak ingat kat aku Bila-bila….
aku akan telefon pasanganku Entah bila….aku nak telefon mak Selalu….
aku belikan hadiah untuk pasanganku Entah bila….aku nak belikan hadiah untuk mak 


Renungkan: “Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja… Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak… Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah”. Berderai air mata jika kita mendengarnya….. Tapi kalau mak sudah tiada….. MAKKKKK…RINDU MAK…. RINDU SANGAT…. 


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya…. 
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya….. 
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya….. 
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya….. 
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya….
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya….. 
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya…. 


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. 


Kos upah membantu ibu: 
1) Tolong pergi kedai : RM4.00 
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00 
6) Tolong sapu sampah : RM3.00 
Jumlah : RM17.00 


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama. 


1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan – PERCUMA 
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu – PERCUMA 
3) Kos air mata yang menitis keranamu – PERCUMA 
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu – PERCUMA 
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA 
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA 


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, “Saya Sayangkan Ibu”. Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 


“Telah Dibayar” pada mukasurat yang sama ditulisnya.


p/s : Entry ini hanya diC0py paste oleh saya. (tulisan pun hitam, nk tunjukkn feel yang 'sayu' ketika membaca! :-P)

Sabtu, 7 Mei 2011

Saya seorang yang pandai memasak! Xcaya tanya ibu saya.

Hari ni adalah hari yang lebih kurang bersejarah dalam idup aku. Tapi aku xpasti la rayuan aku untuk masukkan 'sejarah' ni dalam buku sejarah tingkatan 5 diluluskan ke x? Xpa, untuk korang aku try apply sampai dapat ok. Nanti korang bleh la pi beli buku sejarah tu kat POPULAR @ PUSTAKA UNION :-) Nak dijadikan cerita, hari aku bangga sangat! Sampai kembang idung aku yang dah sedia terkembang ni. Hari ni, time aku dok wat susu kat adik aku td (ceh! bajet kakak misali la konon)! Ibu aku ajak masak char koi teaw.


Sebelum aktiviti(memasak)
Ibu : Nak masak char koi teaw tu kena buh daun kuchai ja kan? Sayur lain xyah ka?
Alya : Xyah la ibu.
Ibu : Lepas masuk sos char koi teaw tu, garam kena masuk x?
Alya : Masuk sikit kot. Tengok sekucup rasa. Bangganya. First time ibu tanya Alya bab memasak ni!
Ibu : .....


Selepas aktiviti(memasak)
Ibu : Macam mana? Sedap dak? Sama dak yg mcm ari tu? Kurang ayaq ka lebih ayaq?
Alya : Hmm. Sedap! Sama. Kurang ayaq kot. Kena lebih sikit baru dia basah. Wah. Terasa diri ini seperti Chef Wan!
Ibu : ......

Soalan : Kalo korang jadi ibu aku, korang rasa cam nak lempang laju-laju x budak riak macam aku neh?

Jumaat, 6 Mei 2011

Yang mana lebih ibu sayang?

Hasil daripada perkongsian hidup Encik Noor Habib & Puan Norhaiyati, mereka ni dikurniakan LIMA orang anak yang comel-comel belaka. Aku xcakap ok! Tok aku yang cakap masa aku kecik-kecik dulu! Lebih kurang macam ni tok aku cakap. 'Ala-ala comelnya cucu tok ni..'.. Haha :-)

Kitorang LIMA beradik. Anak first adalah aku, Nor Analia! Yang paling comel dan cun di alam semesta! Ohh tidak. Ayat itu berunsur RIAK yang terlampau. Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa hambaMu ini. Amin. Dan anak yang paling last adalah adik lelaki aku, Noor Aidid Izmer!


See! Aku anak yang paling sulong & dah sama besaq dgn ibu dah! Eh ada sedikit typing error di situ. Bukan sama besaq. But aku lagi besaq dari ibu aku tau! Yes, I'm the winner! Haha. Yang adik aku plak. Disebabkan dia still kecik lg. Dia juz dapat buktikan yang 'telinga' dia ja yang besaq! xcaya try tengok lg skali pic tu. Hehe. Ok! Stop kutuk orang. Yang aku konpius sekarang ni. Siapa yang lebih ibu aku sayang? Anak first atau anak last?

p/s : Kasih syg ibu tiada tandingan. Walau apapun yang terjadi kat Alya, walau jauh manapun Alya tinggalkan ibu, Alya tetap syg ibu! 

Khamis, 5 Mei 2011

Adakah Mee segera & Baby segera sama?

Apa itu Mee segera? Eh yang tu pun korang x tau. Sapa xpernah makan mee segera sila angkat tangan macam saya (gaya cakap macam usop wilcha). Baguslah kalo korang xpernah makan mee segera. Xelok sgt makanan segera ni. Tapi aku makan jugak! Haha. Ada sorang kawan aku, dia xmakan oo megi-megi ni. Walaupun kami pakat dok lay0Q kat depan dia. Tabik spring ahh!! Toinkkkk.


Yang kat atas tu plak? Baby segera. Hehe. Aku? Walaupun xkwen lg tp dah ada baby tau. Senang ja nk dapat baby segera ni. Rendam ayaq panas selama 2minit, tutup , pastu boleh la makan! Eh Eh. Tu cara buat megi. Haktuih!

Actually, baby kat atas tu Daniel Iman. Anak menakan kupu-kupu aku. Dah lama aku xjumpa dia sejak aku bz dengan final exam ni. Tapi kelmarin terlerailah rindu aku kat si kecik ni. Best arh dapat dukung-dukung dia walaupun sat!


Entry yang pernah dipublish mengenai Daniel Iman: 
"Rasul Iman" buah hatiku
aidiladha bersama "Rasul Iman"
castello 2010


p/s : bila lah nak ada baby sendiri? :-P

Rabu, 4 Mei 2011

ciuman kasih buat adik!

Kalo korang still ingat. Kelmarin aku ada publish satu entry sempena birthday adik aku, Aini. Petang kelmarin kitorang pi hostel Aini. Nak celebrate birthday dia la. Aku xsempat nk pi beli hadiah kat si birthday gurl tu sbb xkuar pi Alor Star pun. Ala, xpe xdak hadiah xbermakna xsyg kan kan kan? Disebabkan aku xbg hadiah kat adik aku tu, aku bg yang ni kat dia..........


Eleh! Malu-malu pulak. Bukan senang aku nak 'kiss' orang tau. Haha. Bajet Siot! Sat nak majuk sat. Adik aku xbg aku kiss dia. Ok fine! Aku kiss Giraffe jelah. Huhu. Siapalah kakak ni kan?(Pujuk cepat!)


Haha.. Amacam? Very the over la aku ni kan? Eh eh. Biar jela. Skali sekala ja kan. Ada aku kesah? Ada sesapa lg nak aku kiss dia? Damn!!!!! :-P

Selasa, 3 Mei 2011

Adakah aku hanya bertepuk sebelah tangan?

Apakah yang terjadi kepada diriku sebenarnya? Sudah ku temui solution nya. Alhamdulillah. Nak dijadikan cerita, sudah seperti biasa sebelum nak tidoq aku usha-usha la fesbuk 'kekasih hati', semua la aku usha termasukla wall beliau. Tetiba ja hati aku panas semacam bila tengok wall beliau, dah macam artis la plak! Ramai gurl-gurl dok post comment kat wall beliau. Tp apa bleh buat? Aku pasrah jela. Sebab aku hanya bertepuk sebelah tangan :-(

sepi tanpa kamu
Sikit pun aku xtinggal baca komen-komen tu, aku jadi semakin xtentu arah. Lepas abes ja tgk wall beliau, aku segera mencapai hanset aku dan SMS beliau. " Salam, saya akan doakan semoga awak bahagia. amin." Niat di hati xmau terlalu mengharap dah sbb aku dah banyak buat beliau terluka. Semuanya salah aku kerana xpernah & xpandai nak menghargai beliau. Ok itu aku mengaku! Tiba-tiba handset ku berbunyi menandakan ada SMS masuk. Yes! Beliau mengreply SMS ku. "Wassalam. Terima kasih. Semoga kita semua beroleh kebahagianan di dunia dan akhirat. Amin." SMS nya hanya kubaca tapi tidak ku balas. Cukuplah sekadar itu.

Empat minit kemudian, mesej handsetku berbunyi lagi. Pada mulanya aku ingatkan mamat bangla ditempat kerja lama ku yang SMS, sbb mamat tu xpernah missed wish "Good Night" kat aku setiap malam. Tetapi sangkaan ku meleset! Rupa-rupanya beliau yang mengSMS aku dan SMSnya berbunyi begini."Alya.." Cukup ringkas dan padat! Serentak dengan itu air mataku tiba-tiba mengalir tanpa dipinta. Puas aku menahan tetapi akhirnya aku tewas! Tewas dalam linangan air mataku sendiri.

Mungkinkah kerana aku terlalu rindukan beliau? Sedangkan dalam SMS tersebut, beliau hanya menaip namaku sahaja. Walaupun tidak kedengaran suaranya memanggil namaku, tetapi telingaku seperti terdengar seakan-akan jelas seperti suaranya yang memanggil namaku. Lain benar aku rasakan kerana sudah lama beliau tidak menghubungiku. Tidak seperti suatu ketika dahulu, SMS-SMSnya penuh menghiasi inboxku. Aku amat rindukan beliau! Tetapi kenapa air mataku perlu mengalir? Ya Allah. Terima kasih kerana Kau telah mengabulkan doa-doaku dengan melembutkan hati beliau. Amin :-)

p/s : cerita dia atas hanyalah rekaan semata-mata!

Happy Birthday to my adEQ! Aini Naili.

Entry ni di dedicated buat adikku Nor Aini Naili bt Noor Habib sempena hari lahirnya yang ke-13 iaitu pada 3 Mei 2011. Time aku publish entry ni, adik aku ni sedang bertungkus lumus tidoq menger0h kot kat hostel? :-) Biasala dah malam. Dia dok asrama S M K Kubur Panjang, dekat ngan depan rumah jew. Kalo aku nak pi simbah ayaq longkang pun buleh. Dekat jew. Wakenabeb! Tp xdak la sampai macam tu kan? Adik aku weh. Aku sayang la beb!

Adik aku ni anak ke-4 daripada kitorang 5 beradik. Kalo korang nak tau, nama adik aku ni. Aku la yang bagi. (aini, cepat cakap thanks kat kakak) Sbb tu la dia pandai macam kakak dia. Aku bagi nama 'AINI' sbb nk bg sama dengan adik aku yang ke-3 tu. Adik aku yg ke-3 'AINA' nama dia. Kira mcm kembar la AINA & AINI.. same like UPIN & IPIN. Naili plak maksud 'pencapaianku'. Patut pun pandai! Alhamdulillah.

pic ni masa temb0n!
Kepada Nor Aini Naili bt Noor Habib, Selamat hari beranak kakak ucapkan. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki untuk Aini, ingat pesan kakak. Sembahyang jangan tinggal. Belajar rajin-rajin nanti dah berjaya jangan lupa ibu, ayah, kakak-kakak, abang dan adik. Buktikan yang Aini mampu utk berjaya walaupun dok kat SMKKP. Chaiyok-chaiyok! Xlupa jugak kepada ibu kerana sudi melahirkan seorang adik yang begitu comei untuk alya. :-P syg ibu jugak!

p/s : Dulu adik aku ni temb0n. Tp skrg sejak dok asrama, dah slim! wah. Jeles aku. Xleh jadi ni, kakak pun nak kena diet jugak la!

Isnin, 2 Mei 2011

Yes.. jumpa jugak akhirnya!

Adush.. Dah macam jejak kaseh la plak? Apa kes aku ni? Dah jatuh cinta dengan SI DIA ni ka? Ops.. Jatuh cinta lagi? Haha.. Bukan dengan tuannya.. Tp dengan blognya.. Sebenarnya dah lama aku jd silent reader blog ni.. Before aku ada blog aku sendiri lg aku dah 'follow' blog beliau.. Ntah knapa? :-)

Then, sebenarnya dah lama aku x tengok blog beliau.. Dekat 3 4 bulan gak kot.. Xsempat la.. Lg satu sbb aku xdapat cari link blog beliau.. Dah puas aku cari sebelum ni.. Malam ni ntah kenapa aku rindu sgt kat blog beliau.. Alasan yang kuatnya adalah sbb ada sorang kawan aku tanya pasai satu pic 'ngeri' tu samada berkaitan dengan blog ni.. So? Try la search lg.. Bak kata org IT 'try & error'.. Alangkah bertuahnya aku, jumpa jugak akhirnya.. Mau xtidoq malam ni sbb nak lepas rindu kat blog beliau ni.. Byk entry yg aku blom usha lg agaknya.. Ni aku 'print screen' header blog beliau.. Tujuan nya semoga aku xlepas pandang.. huhu..


Sebelum ni, beliau guna header lain.. Aku lebih suka header yang lama lg daripada yg sekarang.. Huhu.. & aku xpasti kenapa beliau guna 'tagline' KARINGERIBLOG? Maybe beliau suka makan 'kari' kot? No komen! Yang pasti aku mmg suka blog beliau.. Walaupun kadang kadang agak keterlaluan dan menakutkan! Yang pasti nya aku puas.. Entry entry yang berunsur 'blue' pun ada tau.. :-) Tp bukan tu niat aku usha blog beliau ni.. Aku suka benda yang pelik dan ngeri.. "aku dah dilahirkan begitu, pasrah jela"..

p/s : Sapa rasa dia ada habit macam aku, bleh la usha usha blog beliau ni.. KLIK SINI!!

Ahad, 1 Mei 2011

ultraman kena cuti x?

bagi sesiapa yang belum tau, satu mei setiap tahun adalah Hari Pekerja ataupun dalam kalendar ditulis Hari Buruh .. hari pekerja tu maksud dia semua pekerja diseluruh pelosok dunia akan diberi cuti pada 1 Mei.. tapi ada jugak yang xcuti tau hari ni.. contohnya ULTRAMAN ni..


kesian beliau.. nak buat macam mana kan? berkhidmat untuk negara dan rakyat.. terpaksalah beliau x cuti.. kalo beliau cuti? mesti raksasa semua bertepuk tangan buat pesta ekspo niaga malam ni :-)

p/s : ultraman xwujud kot? kalo la wujud.. aku nak kawen dgn ultraman boleh?

Sabtu, 30 April 2011

Merdeka day!

Wah.. best gila.. hari hari last aku exam.. abes tepat jam 5.30 ptg td.. tp aku kuar awai la.. bukan cekang weh! tp xtau nk jawab apa dah.. biasalah dah nama pun subjek ARAB.. aku bukan anak pak arab.. tulisan jawi pun macam cakaq itik(elok sikit dari cakaq ayam)huhu..  cuti dua bulan woi sementara nak masuk sem baru.. jenuh tembun la aku kat umah ni dok makan tidoq makan tidoq.. ada keja kosong kat mana-mana x? aku nk keja dua bulan ja boleh? apa-apa ajolah jang..Ermm.. dengan ini aku mengisytiharkan yang aku dah Merdeka!!!

cara terbaru nak laungkan 'Merdeka'

Jumaat, 29 April 2011

khas utk kamu : selamat hari lahir Mohd Faris

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan Mohd Faris..
Allah selamatkan kamu..



eh eh.. sapa tu? beliau ni ex bf aku.. ari ni birthday beliau.. sebenarnya aku dah cadang semalam nk call beliau tepat pukul 12 a.m.. tp xtringat la plak.. hehe.. biasalah aku ni insan yang x sempurna.. selalu ja buat silap.. aku teringat yang hari ni bestday beliau tepat jam 7.53 a.m.. so? apalagi aku terus la call beliau..

call punya call, tengok tengok ada perempuan angkat.. aku ingatkan isteri @ awek beliau.. cuak gak r mula mula.. takmau la ganggu orang dah kawen.. tengok tengok operator maxis tu yang tlg beliau angkat fon sebab number beliau ada kat luar kawasan.. ok xpa.. aku xcall dah r.. juz type SMS & send kat beliau..

"salam.. selamat hari lahir faris.. semoga panjang umor &dimurahkan rezeki.. Amin.." (ringkas & padat.. sebenarnya aku malas nak wt ayat bunga bunga, aku bukan seorang yang jiwang ok..)

pastu tadi beliau call aku tepat jam 11.46 a.m(uish.. baru bgn tidoq ka hapa?), beliau wish thanks sbb aku still ingat bestday dia.. agaknya sekarang dia baru sedar kot yg ingatan aku ni sebenarnya kuat.. aku xkan lupala setiap orang yang pernah aku kenai..

td time beliau call, aku xsempat nk ckp lama-lama, agak bz time tu.. so? kat sini aku nk wish kepada Mohd Faris-:

-Selamat hari lahir yang ke-22
-semoga dimurahkan rezeki untuk diri faris sendiri & keluarga 
-semoga sihat tubuh badan (askar mestila kena sihat kan?), hehe 
-semoga berjaya di dunia & akhirat..
-semoga cepat bertemu jodoh! kawen jgn lupa panggil.. kalo lupa? alya pi baling boom kat umah kenduri.. haha
-semoga dapat menjadi seorang tentera yang berjaya.. macam yang faris impikan..



ikhlas dari sahabatmu,
 ~Nor Analia~

petanda mimpi berenang kat laut mati

hei hei hei.. Assalamualaikum semua.. korang pernah berMIMPI x? mesti pernah kan... hari ni, pagi ni aku nak jadi pentafsir mimpi.. huhu.. sapa yang ada mimpi pelik pelik bleh la mai jumpa aku nanti.. ok? pagi ni aku nak story cket pasai satu mimpi ni.. 'mimpi berenang kuak lentang kat laut mati'..

apa maksud mimpi tu eh? aku pun xpasti sebenarnya.. tp bila dah bangun tidoq.. tetiba petanda tu mulai menjelma sikit demi sikit.. korang nak tau apa petanda tu? huhu.. maksud disebalik mimpi tu adalah..........


bangun ja dari tidoq pagi tadi.. rupa-rupanya adik aku yang kecik tu kencing tilam.. perrrggghhh!! patut la sejuk lain mcm ja kaki aku time tidoq tu.. siap mimpi berenang pakai kaki itik gitu.. huhu.. dan jalan 'mati' nya adalah? aku perlu basuh ttilam, cadar  dan selimut aku tuh... adeh!! malasnya.. seb bek ada anak dara jepun tu tau.. SYG KAMU....

p/s : sapa pandai tafsir mimpi?

Khamis, 28 April 2011

buleh ka dapat four flat?

hai.. lama gila aku x update entry.. rindu gila jari jemari ni nak tekan tekan keybod ni.. rasa gian la plak!! kenapa aku menghilangkan diri? huhu.. sebab kecewa yang teramat? haha.. eh!! xla.. saja ja.. mana main jiwang jiwang, x rock la beb!! sebenarnya aku terpaksa menghilangkan diri sebab aku ada final exam.. start 18april until 30april..


sepatutnya aku xleh nak update lg entry aku ni.. tp? disebabkan aku terpaksa balik umah atas sebab sebab yang x dapat dielakkan? so.. tunggu apa lagi.. bab kata orang 'muda-muda'... bila kucing dilay0Q ikan kat depan mata? Nggggaaaaapppp laaaaaa!!!! nak tunggu cangak lagi? haha..

last paper aku sabtu ni.. esok lusa ni weh.. harap harap leh la skor untuk last paper nanti.. untuk dapat 4 flat? owh... aku xharap sgt.. sbb aku tau cara aku study mcm na.. stai study last last minit.. haha.. sapa penah buat mcm tu? sila jangan geleng kepala.. aik?

p/s : sem depan aku nak four flat.. insyaALLAH..

Kenapa kau x support?

Kalo aku salah tolong betul kan aku.. eh silap.. ‘tolong ingatkan aku’.. haha.. aku pun nak VOTE macam Ana Raffali jgk beb.. aku tensyen la.. aku nak install CD driver HP Deskjet ni ha.. dah 10x aku try.. tapi x buleh2 pun.. awat xtaw? Aku xpandai sgt bahasa omputeh ni.. tp aku ada terbaca 1 benda ni ha?


So? Mmg xleh install la? Sbb notebook aku pakai ‘7 tingkap’.. tp? Xkan la xleh support kot? Mustahil!! Ada sesapa yg otai dalam bab hardware ni x? help me peliSssss…. Ataupun aku nak pasrah je?

Ahad, 10 April 2011

bukti kucing tidak pandai membaca

Dah banyak kali larang.. tetap nak buat jugak. Nak berak jugak dalam bilik aku! Nak kencing jugak dalam bilik aku! Aku pun dah mati kutu dah apa nak buat dgn bala-bala tentera kesayangan ayah aku ni. Tiba-tiba idea aku datang dgn menunggang motosikal buruknya. Tinggggg!!!! Aku ada satu idea. Mcmna xmau bg diorang masuk bilik aku dah. Aku pun lantas....................

"amaran" kat pintu bilik aku..

Aku ingatkan diorang faham apa yang aku maksud kan tu. Rupa-rupanya tekaan ku meleset sama sekali!! Sampai bila pun korang xkan faham. Huh!! Tengok? Siap dok lending-lending lg atas katil aku sambil dok wat muka toya empat belas!! Mana aku x bengang. Aku cuba bersabar. Nasib baik la kesabaran aku ni tahap DEWA19. Kalo x? Dah lama aku cincang kucing-kucing ni kerat 18 mcm Mona Fendi tu.. 

muka eksyen bleh dok atas katil aku

Lepas kucing tu dah puas lending atas katil aku? Sedap-sedap ja dia tinggal bulu-bulu dia melekat kat atas cadar. Ada penyakit Leukimia ka apa kucing ni? Nasib baik aku xdak penyakit 'asma'. Sejak peristiwa ni, baru aku tau yang kucing ni memang xpandai membaca. Kenapa cikgu-cikgu sekolah rendah aku xpenah bgtau kat aku pun dulu?(salahkan cikgu sebab nak cover malu). Huarrrggghhh..

p/s : aku @ kucing yang xsekolah?

Jumaat, 8 April 2011

ada jugak yang malas nak mandi sendiri

Dalam semua-semua haiwan yang kitorang bela kat umah ni. Majoriti semua malas nak mandi sendiri. Termasuklah aku! Eh eh. Aku bukan haiwan. Aku manusia. Cik Hamster ni pun dah lama xmandi. Dah dekat 7 taun kot? Bau dia? Perrrggghhh. Bleh menyebabkan kita 'tingtong' selama sehari. Masyam + berkhasiat! Haha. Sempena hari jumaat yang mulia ni. Aku nak jugak kumpul pahala berbakul-bakul. So? aku dengan baik jantungnya bagi mandi cik Hamster ni.

See......

mangsa cuba melarikan diri
 Saw.......
sampai nk terkeluar bijik mata aku penyek!
 Look.......
selepas mandi
 Tengok.......
mangsa kesejukan selepas mandi

Cukuplah setakat itu. Untuk hari ni, aku dah rasa pahala aku penuh dah sebakul sebab bahu kanan aku ni asyik-asyik senget ke bawah ja. Boleh x aku cakap macam tu? Haha.. Riak betul!!

p/s : Tips untuk lupakan si dia (cuba memBZkan diri seberapa boleh)

siapa yang buta?

Cerita ini mengisahkan antara si Putera katak dgn seorang gadis yang bernama Alya(bukan nama sebenar).. mereka tak pernah berjumpa tetapi, jika sudah ditakdirkan ALLAH, apalah dayanya untuk gadis ini melawan suratan takdir.. cuba korang baca situasi2 yang aku ciptakan tu..


Situasi 1
jam : 9:18pm
lokasi si katak : dalam tandas
lokasi si gadis : dalam bilik tidur

Pada malam kejadian, si gadis bergegas ke tandas untuk melepaskan hajatnya, kerana 'emergency case' si gadis mengambil keputusan untuk tidak menghalau si katak yang ketika itu berada di dalam tandas tersebut.
"arrhh.. biarlah.. bukan dia nak kacau aku pun.."
si gadis terus melepaskan hajatnya, hampir 5minit 'bersama' di dalam tandas, si katak tidak bergerak langsung dari tempatnya. akal jahat sudah mula menjalar di setiap pelusuk fikiran si gadis, beliau ingin mengusik si katak lalu si gadis 'memercik' air pada si katak tersebut. Apalagi? katak pun seperti KAMBING jugak!! si katak terus melompat lompat untuk menyelamatkan dirinya sebelum dia lemas! sedang asyik melompat, tiba tiba, si katak terlanggar dengan pintu tandas tersebut!!! adakah katak itu buta?



Situasi 2
jam : 8:07pm
lokasi si katak : kamar mandi
lokasi si gadis : kamar tidur

Si gadis bergegas ke kamar mandi kerana sudah 'dipukul' oleh ibunya. oleh kerana terlalu kalut, si gadis terlupa untuk membuka lampu kamar mandi tersebut.. beliau tidak tahu yang si katak juga berada dalam kamar mandi itu.. langkah pertamanya ke dalam kamar mandi tersebut telah mengundang kegelian yang mencapai tahap maksimum!! 
OUCCCHHHHH!!!!!
kaki KANAN si gadis berada betul betul di atas kepala katak yang malang itu.. katak berkata "how dare you"(dalam bahasa katak)... adakah si gadis juga buta?

moral value : masuk tandas kaki kiri.. tempat setan tu~~ PEACE!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...